2014. október 21., kedd

Vissza a múltba, Panasonic KX-T5001BX

Régen volt már retro. Na meg vezetékes telefónia is. Legyen most egy kicsi.
Igen, valóban őskori dologgal fogunk foglalkozni. Az üzenetrögzítő lesz a téma. Nem is akármilyen, nem a mai „űrtechnikák”, hanem egy elég régi 2 mikrokazettás ősi készülék.
Még jó, hogy a Panasonictól.
Panasonic KX-T5001BX egy példánya kerül szemlére, a HIF (ma NMHH) matricája szerint 1993-as példány. Döbbenet. 21 éves és működik. Úgy tűnik a Panasonicnál nem hallottak a tervezett elavulásról. Vagy tesznek rá. Azért is esélyes ez utóbbi, mert azóta is megbízható termékekkel szolgálnak. Ők tudják, valamiért biztos ez is megéri.
Na de vissza ehhez a matuzsálemhez. Tudjuk mi is, hogy mostanában már van minden szolgáltatónak hangpostája. Na de már milyen vagány dolog, haza vagy az irodába érve, egy gombnyomással meghallgatni az üzeneteinket. Nem kell hívni a szolgáltatót, és nem kell tárcsáznunk a titkos kódunkat. Mi több, nem is kell egy újabb titkos kódot megjegyezni. Elég rányomni arra, hogy új üzenet, és már hallani is. Ez aztán a kényelem. Mégis szívesebben bonyolítjuk az életünket mostanság.
Igaz, igaz, lehetne legalább digitális, meg csillivilli. Lehetne. De nem az. Mégis valahogy annyira mainak, modernnek hat még most is. Na persze már akinek. A gyermekeink biztos megmosolyogják, feltéve, hogy egyáltalán tudják, hogy mi ez. Nem szokták tudni.


Szóval ez a csodamasina 2 kazettával operál. Az egyik a kimenő, a másik a bejövő üzenetnek van fenntartva. Már ez a mikrokazetta is csoda volt a maga idejében, most meg még nagyobb döbbenet a látványa. Na jó, persze nem ugyanaz a döbbenet látható az arcokon, mint 20 éve.
Hát nem gyönyörű?


Mi ez a rengeteg gomb? Az ősidőkben ezt kérem így oldották meg. Menü csak a komolyabb faxokban volt pl. Itt pedig külön van gomb a kimenő üzenet felvételéhez, az üzenet ellenőrzéséhez, a rögzítő élesítéséhez, a hangerő állításához, a távvezérlés kód megadásához (hogy azért egy kódot csak meg kelljen jegyezni), és egy komplett kazettás magnó kezelőszervét is megtaláljuk a bejövő üzenetek kezeléséhez. Sőt még egy, az éppen zajló beszélgetés rögzítésére szolgáló gomb is megtalálható, ha épp ehhez lenne kedvünk.Aztán az oldalán is vannak kapcsolók. A csengetésszám beállításához, a bejövő üzenet felvételi idejének állításához (vagy bármennyi, nyilván a kazetta hossza azért határt szab, vagy 1 perc a két választható opció), illetve azt is bekapcsolhatjuk, hogy hangjelzéssel is jelezze, ha üzenetünk érkezett.


A hátán a szokásos, line (vonal) bemenet, és a telefonkészülékhez menő csatlakozó. Na és persze, a hálózati adapter csatlakozója.Na igen, ebbe valóban bele lehet kötni. Egy újabb, árammal működő „ostoba kütyü” minek a lakásba, irodába. Jó kérdés. Valóban ne pazaroljuk az áramot ha nem muszáj. De ez akkor is annyira elegáns. Még akkor is, ha másoknak ez a fogalom egészen mást jelent.És akkor itt van ez a távvezérlés funkció. Ez a maga nemében akkoriban óriási dolog volt. Távolról is lehallgatható üzenetek, sőt a beállításokat is változtathatjuk kedvünkre. Na ez volt akkoriban az „űrtechnika”. Ma már inkább csak szánalommal tekintünk ezekre az eszközökre, pedig azért ennél többet érdemelnének. Pláne úgy, hogy azért ma is mindenki használja, még ha már nem is ilyen fapados, analóg megoldással. Üzeneteket ma is hagyunk egymásnak, mindenféle eszközön, fórumon.
Hiszen a kommunikáció ezen formája fontos még ma is. Legfeljebb nem ilyen régi módon.
De azért biztosan vannak még olyanok, akiknek ilyen, vagy ehhez hasonló készülék működik az otthonukban, irodájukban. Éppen ezért ha kérdésük van, csak keressenek bátran, igyekszünk segíteni, nem csak az üzenetrögzítőkkel kapcsolatban.
További szép napot kívánunk!Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése