2014. április 29., kedd

Ubuntu 14.04 Trusty Tahr


Majd két hete már, hogy megjelent az Ubuntu új 14.04 Trusty Tahr verziója.
Időszerű, hogy írjunk róla.
Na nem lesz hosszú értekezés, de ennek nem az az oka, hogy rossz lenne a rendszer, inkább az, hogy nincs nagyon mit írni róla. Bizony az új Ubuntu ugyanolyan remek operációs rendszer mint az előző verziók, ugyanakkor nem sok újdonságot hoz.
Ez nem negatívum, csak megjegyeztük. Mi szeretjük a változatosságot, ezért kicsit elszomorodtunk a kevés újdonság matt. Persze van aki meg azt értékeli, hogy minden marad a régiben, szóval nem is kesergünk sokáig, íme a rövid ismertető.
Ez a verzió is egy 5 évig támogatott úgynevezett LTS (Long-Term Support) változat, ezért aki hosszútávra tervez annak nagyon is ajánlott lehet a kipróbálása.
A leglényegesebb és legnagyobb változás, hogy a globális menüt átpakolhatjuk a megnyitott ablak címsorába, ennek sokan örülnek, mi is azt mondjuk, hogy talán tényleg kényelmesebb így.


Az új Ubuntu megkapta a legújabb Libre Office-t ami nagyon jó szolgálatot tehet az irodai munkában.


Természetesen nem csak a LO hanem a többi telepített szoftver is a legfrissebb stabil verzió, ami pedig esetleg hiányzik az elérhető nem csak a szoftverközpontból, hanem a Dash-ból is.


De ez már talán nem is újdonság. Ahogyan az sem, hogy minden fontos beállítást elérhetünk a rendszerbeállítások menüben.Természetesen a kinézet is kedvünkre változtatható.Nem is nagyon ismételnénk tovább az eddigi bejegyzésekben is megtalálható leírásainkat.
Az új Ubuntu is kiváló választás lehet azoknak akik pl. a Windows XP támogatásának megszűnése miatt keresnek valamilyen alternatívát. Persze nem árt továbbra is észben tartani azt, hogy régebbi gépeken az Ubuntu más, könnyített verziói (Pl: Xubuntu, Lubuntu) esetleg sokkal hatékonyabban futhatnak. Akik nem XP-ről érkeznek azoknak is érdemes lehet lecserélniük pl. a rövid támogatású Linux verziókat, hiszen ahogy már említettük ez egy 5 évig támogatott operációs rendszer.
Akik pedig a 12.04-es szintén LTS hosszú támogatottságú Ubuntut használják, azok most komoly dilemmába kerülhetnek. Megéri-e lecserélni a jól „belakott” atom stabil rendszert, egy újabb, szintén 5 évig támogatott oprendszerre vagy maradjanak a tutinál.
Mi azt gondoljuk, hogy ilyen kevés változásért nem biztos, hogy van értelme cserélni. Mondjuk ezt úgy, hogy már elárultuk mennyire szeretjük a változatosságot. Azonban tényleg meggondolandó, pláne egy irodai telepítésnél, hogy van -e értelme ennek a cserének, hiszen a 12.04-es is még 2017 áprilisáig minden hibajavítást megkap. Az pedig még nagyon soká lesz. A következő LTS verzión is túl. Addig pedig sok minden történhet. Lehet, (sőt valószínű) hogy a 16.04-es már sok tekintetben esélyesebb lesz arra, hogy leváltsa az addigra utolsó évét kezdő 12.04-et.
De ne szaladjunk ennyire előre. Maradjunk a 14.04-es telepítésénél, és használja mindenki megelégedésére.
Ha bármilyen kérésük, kérdésük lenne, keressenek bennünket!
Segítünk nem csak a jó megoldást megtalálni, hanem egyáltalán megoldást találni is pl. az XP helyettesítésére.
További szép napot kívánunk!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése