2014. április 8., kedd

Ballag már a vén XP....Bizony ballag már a vén XP....tovább.....tovább....
Akik a fenti figyelmeztetéssel találkoztak az elmúlt hónap során, azoknak jelezzük, hogy elérkezett a nagy nap. Na azért nem kell mindjárt pánikba esni, hiszen ma is érkezik még egy utolsó javítás, úgyhogy nem szükséges kapkodni.
Ezzel együtt is azonban, lassan tényleg el kell azon gondolkodni, hogy hogyan tovább.
Nem azért mert napokon belül katasztrófa helyzet áll elő ha nem cserélik le az operációs rendszert, hanem azért, mert bizony pár hónap alatt sok minden megváltozhat. Gondolunk itt arra, hogy nem csak a Windows XP lesz elavult, hanem esetleg más erre az oprendszerre szánt szoftverek frissítései sem lesznek telepíthetőek a jó öreg XP-re.
Első körben amit tudni érdemes az az, hogy ha valaki Microsoft Security Essentials-t használ vírusvédelemre egy darabig még védett marad. Vírusadatbázis frissítés még érkezik, legalábbis ezt ígérik Redmond-ban. Ettől függetlenül érdemes lehet áttérni másik vírusirtó használatára. Pl. a Pandára. Aki pedig Internet Explorer 8-at használ, már ehhez a szoftverhez sem kap támogatást holnaptól. Ráadásul az XP-re 9-es és 10-es Explorer nem telepíthető, így érdemes áttérni minél előbb valamely más böngészőre (Firefox, Chrome, Opera...stb...).
Na de térjünk vissza a fő kérdéshez, hogyan tovább.
Azért mert kapkodni nem szükséges, az nem jelenti azt, hogy ne gondolkodjunk el azon, hogy milyen operációs rendszerre szeretnénk váltani.
Mi most néhány alternatívát szeretnénk bemutatni.
Az első és a legkézenfekvőbb, ha a Windows-t választjuk. A Windows-ok közül is, mi a Windows 7-et látjuk a jobb megoldásnak.


Most ne menjünk bele abba, hogy a 8-as miért sokkal rosszabb a 7-nél, maradjunk annyiban , hogy szerintünk a Windows 7 egy roppant jól eltalált rendszer, tényleg nagyon össze van rakva, stabil, gyors, és remekül használható. Ugyanez már kevésbé igaz a 8 -as verzióra. Hangsúlyozzuk, hogy szerintünk. Ezért mi inkább a 7-est javasoljuk megvételre az XP utódaként. Feltéve persze, hogy van rá pénzünk. Az illegálisan letöltött verziót semmiképpen sem javasoljuk, hiszen akkor ennyi erővel maradhatna a nem támogatott javítatlan XP is.
Természetesen azt is meg kell említeni, hogy régebbi gépeken nem biztos, hogy a Windows újabb verziói is jól érzik majd magukat, érdemes utána olvasni, hogy melyek az új verziók rendszerkövetelményei.
Az se keseredjen el, akinek nincs pénze az újabb Windows verzióra, és/vagy újabb gépre.
Nekik is kínálunk alternatívát. Persze, hogy a Linuxot.
Ingyenes, gyors, stabil, és bármilyen kinézetre meg lehet „faragni”, akár még Windowsra is.
Akinek erős a gépe, annak egyértelműen az Ubuntut ajánljuk, abból is a hamarosan (április 17-én) megjelenő 14.04-es LTS verzióját. 2019 áprilisáig kaphat hozzá támogatást, ami nagyon korrekt.
Akinek gyengébb gépe van annak sem kell elkeserednie.
Íme egy alternatíva, ami szintén Linux és olyan gépen amin az XP elment, azon ez is működni fog, akár ilyen kinézettel is, és szintén hosszú támogatással.


Kicsit fura elismerjük, több szempontból is, de higgyék el, remekül működik, és nagyon is versenyképes alternatíva régebbi gépekre.
Aki pedig esetleg az almás cég után vágyakozik, annak is lehet a kedvére tenni, hiszen a kinézetnek Linuxon tényleg csak a képzelet szabhat határt.


Kicsit érdekesek ezek az álruhás ( álruha dömping van mostanában) Linuxok ez kétségtelen. De ezzel csak azt szerettük volna megmutatni, hogy annak aki csak a kinézete miatt választana például újra Windowst annak ne legyen akadály az, hogy a motorháztető alatt egy stabilabb, biztonságosabb rendszer dolgozik.
Mert hiába nagyon jó a Windows 7, nehéz versenyeznie az ingyenességgel, a stabilitással és a biztonsággal. Legalábbis mi így gondoljuk.

Bármilyen kérésük, kérdésük lenne, keressenek bennünket elérhetőségeinken, és segítünk az átállásban.
Mindenkinek biztonságos, frissülő oprendszert kívánunk április 8 után is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése