2013. február 5., kedd

Samsung 3D TV teszt


Annyira beindult a 3D a TV piacon, hogy úgy döntöttünk mi is teszünk egy próbát.
A tesztalany a Samsung gyárából került ki, egy UE40EH6030- as típus „személyében”.
A 102 centis LED technológiát használó 3D-s TV beüzemelése semmilyen gondot nem okozott.
Annyit azért megjegyeznénk, hogy a gyári csomagból kicsomagolt készülék mintha egy kicsit ferdén állt volna a mellékelt állványon. Bár az is lehet, hogy mi néztük ferde szemmel a jövevényt.Elsőként DVB-C tunerjét teszteltük digikábelen, és kiválóan helyt állt.
Gyakorlatilag tökéletes képminőséget produkált a TV, persze ez azért minimum elvárás volt.Következő verzió a Mindig TV Wayteq beltérivel való tesztelés. A képpel itt sem volt semmi gond, de ezen a ponton derült fény a Wayteq beltéri bizonyos gyengeségeire, ami a Wayteq HD 95cx-et vizsgáló blog bejegyzésünkben még nem szerepelhetett. Mégpedig az antenna jelszintjének a kezelése.
Fény derült arra, hogy a Samsung TV saját MPEG-4 DVB-T tunere sokkal jobban kezeli a gyenge jelminőséget.
Ezt arra alapozzuk, hogy egy mezei egyszerű antenna kábellel, UHF antenna használata nélkül is, kiváló képminőséget kaptunk a Samsung TV tunerjével, míg a Wayteq igencsak szaggatott képet adott, illetve gyakran kiírta, hogy nincs jel. Egyetértünk abban, hogy antennával a Wayteq eszközével sem lett volna probléma, de egy tesztet azért ez az infó is megért.
Természetesen senkit sem akarunk arra buzdítani, hogy megfelelő minőségű antenna nélkül használja a földi digitális szolgáltatást, egy jó antenna alapfelszereltség kell legyen. Ugyanakkor dicséretes, és le a kalappal a Samsung előtt, hogy gyakorlatilag egy szál „dróttal” is elérhető a DVB-T szolgáltatás a készüléke által. (Gyorsan hozzátesszük, hogy mindezt Budapesten követtük el, de azért ezt a főváros nem minden pontján lehet eljátszani, sőt!)
Ezek után viszont nem is volt kérdés, hogy inkább a Common Interface-be csatlakoztatható Mindig TV-s CA modullal teszteltük tovább a készüléket, ugyanazzal az előfizetői kártyával, és láss csodát, tökéletes szaggatásmentes képet produkált a Samsung ezzel az eszközzel is.Így el kell ismerjük, akinek nem feltétlenül van szüksége plusz kütyükre az irodájában vagy az otthonában, az bátran kihasználhatja eme TV beépített DVB-T tunerjét is.
Pláne, hogy még egy USB médialejátszó is található ebben a televízióban.
Egyébként a csatornák beállítása sem okozott semmilyen problémát, köszönhetően a TV könnyen kezelhető menürendszerének. Jöjjön is néhány képernyőkép a különböző menükről.


A Samsung műsorkalauza (EPG) is talán kellemesebb látványt nyújt, mint a Wayteq hasonló szolgáltatása.Csatlakozókban sincs hiány, bár az összesen 2 db. HDMI talán egy picit kevésnek tűnik.Az All-share funkció (LAN hálózaton összekötve) kiválóan működött, azonnal elérhetővé váltak a laptopon tárolt média tartalmak. Minden médiafájlt és a feliratokat is tökéletesen kezeli, ráadásul úgy, hogy a számítógép ebben az esetben csak háttértárként funkcionál, a lejátszást a TV végzi.
Egyedül az .m4v fájlokat nem akarta, de ez már legyen az Apple problémája. Lehet, hogy utálják egymást a Samsunggal? Ki tudja....
Leteszteltük a TV 3D képességeit is, és el kell ismerni valóban sokat fejlődött ez az irány is a televíziózásban. Aktív szemüveg jár a készülékhez, és ha a felkonvertált tartalom, nem is, de a valódi 3D tartalmú média kiválóra vizsgázott. Egészen élvezhetőnek neveznénk a 3D tévézést ezen a készüléken.
Teszteltük a „Clear Motion Rate” szolgáltatást is.
A "Clear Motion Rate" nevű szolgáltatása azt a célt hivatott szolgálni, hogy a képen lévő mozgások során keletkező elmosódást digitálisan élesítse. Na, ezt mi kikapcsoltuk, ugyanis azt eredményezte, hogy a mozgó alakok konkrétan görbítették a teret, a körvonaluk éles volt, de a környezetük deformálódott. Leginkább akkor volt szembetűnő, ha a környezetében függőleges vonalak voltak (pl. kerítés), ilyenkor konkrétan elmozdultak, duplázódni látszódtak ezek a vonalak. Ha kikapcsoljuk ezt a szolgáltatást, akkor nincs ilyen probléma, sőt, nem is igazán érzékelni minőségromlást az elmosódottság miatt sem. Ugyanakkor az is igaz, hogy ennek a "Motion Rate"-nak több beállítási lehetősége is van, mi a "Normal"-on tapasztaltuk ezt - ezen kívül van "Tiszta", "Szemkímélő", illetve egy "Egyedi" beállítási lehetőség is, ahol konfigurálhatjuk. Nem nagyon próbálgattuk ezeket, mivel ahogy említettük, kikapcsolt szolgáltatásnál, nem tapasztaltunk minőségromlást (vagy csak nem vagyunk elég vájtszeműek).

Mindent összevetve azt kell mondjuk ez a TV nagyon is megéri az árát. A manapság oly divatos kifejezéssel élve ár-érték arányban az egyik legjobb választás lehet.

Amennyiben további információra lenne szüksége a termékkel, vagy a Bodcom Kft. egyéb szolgáltatásaival kapcsolatban, keressenek bennünket elérhetőségeinken!


1 megjegyzés:

  1. Üdv. 2,5 év után bedöglött a készülék. A hátér led világítási hiba,javítási költség ,80000ft !!!!!!!!!

    VálaszTörlés