2012. május 31., csütörtök

Egy precíz operációs rendszer, Ubuntu 12.04


Zárjuk le a tavaszi béta tesztet. Mert úgy illik. Ubuntu 12.04, Precíz Tobzoska. Egy hónapja jelent meg a végleges verzió, időszerű, hogy megvizsgáljuk újra. Valóban precíz lett. Persze már a bétaként próbált változatban sem voltak nagy gondok, de a végleges kiadás azért mégiscsak a végleges. Még ha egetrengető nagy változások nem is történtek azóta.
Az egész rendszer teljesen rendben van. Gyors, stabil és habár ez nagyon szubjektív, de szép letisztult a felület. A telepítés nem volt több 30 percnél, és gyakorlatilag azonnal használható a számítógép akár komolyabb munkára is. Nincs driver és szoftver vadászat.
A beépített wifit, a csatlakoztatott multifunkciós nyomtatót, driverek internetes keresgélése nélkül is azonnal felismerte és telepítette.
A Firefox böngésző, a Thunderbird levelező a Libre Office irodai programcsomag, és a pdf dokumentum megjelenítő alapból rendelkezésre áll, tehát az alap munkafolyamatokat azonnal el lehet kezdeni. Természetesen a saját beállításokat is pár kattintás segítségével át lehet másolni az előző rendszerről, ha készítettünk róla mentést.( pl.: böngésző kedvencek)
Persze nem kötelező ezeket a szoftvereket használni, és plusz fontos szoftverek telepítése is szóba kerülhet, de ez sem tarthat nagyon tovább (igényektől függően persze) 1 óránál.
Szerencsére vírusirtóra egyáltalán nincs szükség, így ennek a telepítésével sem kell bajlódnunk, ráadásul épp ezért a rendszer is fürgébb, hogy nincs ami lelassítsa a háttérben való futásával.
Az indításkor kiválasztható hogy 3D vagy a gyengébb videó kártyákhoz a 2D támogatást vesszük igénybe. Mindkét lehetőség megbízható stabil működést produkál, a 2D sebessége is megfelelő még a gyengébb videó támogatással is, sőt.
Szóval így néz ki a rendszer, ha kész a telepítés:A bal oldalon a Unity gyorsindítója, segít az alkalmazások gyors hozzáféréséhez. Bármilyen telepített alkalmazás rögzíthető benne, mindenki saját igényeinek megfelelően alakíthatja ki.
A szoftverközpontból minden szükséges program kényelmesen, könnyen letölthető.
A gyorsindító beállítható rejtett üzemmódra is, csak akkor bújik elő ha az egeret a képernyő bal széléhez vagy a bal felső sarokba visszük.A már letöltött, telepített programjainkat, vagy mappáinkat, fájljainkat a dash megnyitásával is elérhetjük.Kereshetünk benne a „hud”-al (ahogy begépeljük a keresőszót, felkínálja a lehetőségeket)De kereshetünk bármilyen szűrő beállításával, akár többet is kiválasztva.Alul a „lencséken” végiglépkedve még több kereshető lehetőség közül választhatunk. Egyszóval a programok hozzáférhetősége és kezelése kiváló, lehet lesz olyan akinek szokatlan ez a felület, de hamar megszerethető, és nem utolsósorban még a látvány is kellemes.
Minden program korrektül, stabilan működik, talán a Brasero lemezírónak kellene már távozni az alapértelmezések közül. Nekünk ez a szoftver még egyik kiadásban sem volt hajlandó száz százalékosan működni. Volt, hogy megírta a lemezt, de inkább nem. Helyette a Gnome Baker-t, vagy a K3b-t javasoljuk. A Gnome Baker sajnos kikerült a szoftverközpontból, de azért megoldható a telepítése, a K3b pedig igaz, hogy KDE (nem gnome felülethez készült, de telepíthető) alkalmazás viszont nagyon profi, és ezekkel a kis „nehézségekkel”együtt is inkább használhatóak mint az alapértelmezett Brasero.
A rendszerbeállításokkal testre szabhatjuk a teljes rendszerünket. A rendszer menüpontnál újdonság a biztonsági mentés, mellyel ütemezhető mentést is beállíthatunk fontos adatainkról.A felső panel átvette a global menüt, és pl a csevegő, levelező értesítések is szépen beépültek a panel felületébe.A frissítéskezelővel gyorsan és könnyen telepíthetjük a fontos biztonsági, vagy egyéb ajánlott frissítéseket.Minden általunk használt programmal remekül működött az új rendszer, igaz hibajelentéseket még mindig küld a fejlesztőknek, de már csökkent a számuk az elmúlt egy hónap során.
Összegezve, és a tavaszi béta próbát kiegészítve elmondható, hogy egy nagyon kellemes, szerethető rendszert kínál a Canonical, és ami nem elhanyagolható, a támogatást is kitolták 5 kerek évre.
A rendszer elfut régebbi vasakon is, de azért egy gyengébb gépre inkább a Xubuntu 12.04 könnyített verziót ajánljuk, próbánk során (mert azt is teszteltük) nagyon szépen, teljesen akadás mentesen teljesített egy 1,6-os 750 Megaramos laptopon.
Akiknek ennél erősebb a gépük azoknak viszont érdemes lehet egy próbát megejteni az Ubuntu 12.04-el, biztosak vagyunk benne, hogy nem fognak csalódni benne.
Aki windowsos játékok garmadával játszik napi rendszerességgel, annak viszont ez a rendszer nem fog megfelelni. Windowsos játékokra, és speciális Windows alkalmazásokra inkább Windowst tessék használni.
Azonban mára már elmondható, hogy minden másra tökéletes alternatíva az Ubuntu. Könnyen kezelhető, a mai kor igényeit tökéletesen kielégítő, felhasználóbarát. A rendszer kipróbálásához, telepítéséhez a live CD letölthető az Ubuntu.hu oldalról, ahol egyébként az esetleges nehezebben megoldható problémák esetén nagyon sok segítőkész felhasználó várja a kérdéseket. Illetve a problémára rákeresve akár már kész megoldásokat is találhatunk a fórumon.
A segítségnyújtás igaz a Bodcom Kft-re is. Bármilyen kérés, kérdés merül fel Önben nem csak a fent leírtakkal kapcsolatban, keressen meg bennünket elérhetőségeink egyikén, és segítünk!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése