2012. április 18., szerda

ADB router teszt


Igen valóban nem a legújabb technológiát teszteljük újfent, de talán így is segítség lehet azoknak akik hasonlót használnak. Hiszen mostanság ezeket osztogatja a T-Home az előfizetőinek. Egy apró hálózati fejlesztésnek köszönhetően, alkalmunk nyílt megismerkedni a Pirelli (ADB) 4201 G típusú „modemrouterrel”. Nem elírás, valóban Pirelli, de nem a gumimárka , és a két funkció egyben található meg az eszközben.
Szóval ez nem egy új fejlesztésű eszköz, de mivel mi újonnan kaptuk, adta magát a lehetőség, hogy kicsit alaposabban megvizsgáljuk.
Az eddigi D-link modem finoman szólva is beleöregedett a használatba. Na nem külsőleg, mert úgy olyan mintha most vettük volna ki a dobozból, de belsőleg már nem kompatibilis az új hálózattal.
Ez gyakorlatilag abban nyilvánult meg, hogy nem volt hajlandó felvenni a kapcsolatot a központtal.
Még az elsők között voltunk akik ADSL-t rendeltek úgyhogy nem is csoda, hogy eljárt felette az idő. De azért el kell mondjuk, a hosszú évek során nem volt vele sok baj. Persze a fórumokon sokat szidják ezt a típust, de nálunk egyszer sem kellett cserélni. Újraindítás az volt igen, de más ravaszságot szerencsére nem követett el ellenünk.
Na de nézzük az „ifjonc” jövevényt. A fórumokon ez az eszköz sem a dicséretről híres, de véleményt korrektül saját használatból lehet alkotni.
Lássuk hát:
Külsőleg teljesen rendben van Pirelli, igaz nem egy agyondizájnolt doboz, de nem is ronda.
Nehogy elfelejtsük megemlíteni, hogy mivel 2 in 1 eszköz, ezért így talán áldozunk egy kicsit az energiatakarékosság oltárán is. Csak nem fogyaszt már többet, mint előtte a router-modem páros.
Igaz nem mértük ezt meg, de nagyon reméljük, hogy így van.
Az előlapon az „állapotjelző lámpák”, már nem csak szimpla ledek, hanem funkció szerinti ábra világít. Ez persze nem nagy dolog mondhatnánk, de azért ez nagy segítség, ha hibát keresünk.
Található itt még egy nyomógomb a wifi egyszerű ki-be kapcsolásához, ami azért nem egy haszontalan ötlet.A hátán 1 adsl line, 4 lan, 1 USB csatlakozó, 2 db normál telefoncsatlakozó IP szolgáltatáshoz, illetve egy bekapcsoló, és egy reset gomb. Na meg persze egy antenna ami meglepően kicsi, és kicserélhetetlen, de kétségtelen, hogy elég nagy a hatótávolsága.Régi modem hess, régi router viszlát. Kezdjük bekonfigurálni az újat. Kezdenénk. De a firefox nem hajlandó belépni a felhasználónév és jelszó után. A chrome gond nélkül beenged. Mi a fene lehet a gond? Egyforma beállításokkal használjuk mindkét böngészőt. Felugró ablakok tiltása, adblock, privát böngészés..... stb...stb....Valamiért a firefox mégsem hajlandó beengedni a router konfig felületére.
Na kérem, egyszerű a megoldás, azt az új lehetőséget ki kell kapcsolni a mozilla böngészőjében, hogy nem akarom, hogy a webhelyek kövessenek. Az nem semmi. Azért az szép, ha már a router is követni szeretne bennünket. Mindegy. Kikapcsoltuk. Maga a konfig felület egyszerű, nem egy ördöngösség. A szokásos paramétereket lehet beállítani.A szolgáltatói felhasználónév és jelszó után az újra bootolást követően már el is értük az internetet.
Igaz az általunk megrendelt sebességet az eszköz nem volt hajlandó biztosítani.
Másnap egy pár telefon után kiderült, hogy 3 megára vannak alapból korlátozva ennek a routernek a régebbi!!! típusai. Volt még ilyen a raktáron? Miért nem az újabbat kaptuk? Na mindegy, ez egy másik történet. A sebességet hamar visszakaptuk, szóval szót se ejtsünk erről.
A router hozzáférési jelszavát illik azonnal megváltoztatni, és a wifi hozzáférésnek is illik valami szép hosszú jelszót megadni. Ezenkívül nem árthat a mac cím szűrés beállítása sem, ha a biztonságot szem előtt tartjuk. A tűzfal alapból bekapcsolt, és ez így is helyes.
A wigwam oldalán teszteltük, és rendben lévőnek találtatott.

Amire a router beállításainál érdemes még időt áldozni az a biztonsági mentés, mert az ördög nem alszik elég mélyen. És igaz, hogy hamar visszalehet állítani a szükséges paramétereket, de mégis csak elegánsabb egy fájl beillesztésével.Ami plusz egy alsó kategóriás routerhez képest az az, hogy az USB csatlakozóra tehetünk háttértárat vagy nyomtatót. Tehetünk, de nagy örömet nem fog okozni. Elvileg csak a FAT rendszert kezeli, és azt is nagyon lassan, de nekünk nem sikerült ezt prezentálnunk. Mármint magát a lassú működést sem. A router felismerte az eszközt, de sem Windowsról, sem Linux alól nem értük el a fájlokat. Sajnos a nyomtatóval is hasonló volt a helyzet. Igaz multifunkciós készüléket kínáltunk fel neki, nem szimpla nyomtatót, de ugyan addig jutottunk. A router felismerte tökéletesen, még a típusát is jelezte, de nem volt hajlandó hálózatban nyomtatni, sem Windows sem Linux használatával. Azért ez nem szép dolog így 2012-ben. Mindjárt lett így nekünk is egy alsó kategóriás routerünk. Igaz, állítólag ez a router kiszolgálja az IP TV igényeket is, de bevalljuk erre nem nagyon voltunk kíváncsiak. Majd talán egyszer.
IP alapú telefonálásra is használható lenne a modem, de ezt sem teszteltük, elsősorban az ára miatt nem kértük ezt az lehetőséget.Összességében nem mondjuk, hogy használhatatlan ez a modemrouter. Ez hazugság lenne. Szépen stabilan kínálja az előfizetett sebességet, és az elmúlt 1 hónapban nem volt vele semmi gond. A fórumokon nagyon mondják, hogy túlmelegszik, mi ezt sem tapasztaltuk eddig.
Kétségtelen azonban, hogy azt amit vártunk tőle plusz szolgáltatásban a régi eszközeink helyett, azt nem nagyon biztosította. Na persze tehetnénk be Cisco routert is a hálózatba, de hát nem az volt a cél, bizonyítsuk a Cisco mennyire szenzációs, hanem azt reméltük, hogy ez az eszköz is kiemelkedik alap eszközök közül. Nyilván nem vártunk még Linksys minőséget sem, de reméltük.
Hiába.
Erős jóindulattal tudjuk csak az ajánlott kategóriába helyezni a Pirellit, inkább használhatónak neveznénk.
Aztán azt is el kell ismernünk, hogy ajándék lónak nem illik nézni a fogát. Mivel ingyenesen cserélték a régi modemet, igazából nem szólhatunk semmit sem. Ráadásul elismertük, hogy az IP szolgáltatások amiket nem próbáltunk ki, édesíthettek volna a keserű szájízünkön.
Más kérdés, hogy minden plusz szolgáltatást amit elvileg tud a gép, azt nem lenne baj, ha valóban tudná is.
Majd egyszer talán erre a szintre is eljutunk.....

2 megjegyzés:

  1. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  2. Csak annyi hozzászólásom lenne a dologhoz, hogy nekem is ilyen van, és a nyomtatómegosztás tökéletesen működik rajta Windows, és Linux rendszereken is. Androidon most tesztelem...
    A beállítása Ubuntu 10.4 alatt kb. 30-40 másodperc volt, és jött is ki a tesztoldal, Windows 7 alatt kicsit több (annak ellenére, hogy Windowsos rendszerű printserver beállításokat használ a router), olyan 10 percig kergetőzött a homokóra az érzékelés, és a driver telepítése miatt összesen(bár a driver már fent volt előzőleg mindkét gépen). A nyomatás az ami kissé lassú, de nem olyan veszélyes, ki lehet bírni. De ezt a részt fejleszthetnék még picit... Nekem ez volt a tapasztalatom, ezzel a készülékkel, és a firefox alatti mizériát én is megszívtam! :D

    VálaszTörlés