2012. március 6., kedd

Windows 8 vs. Ubuntu 12.04


Elsőként mindjárt érkezzen egy kis rövid, gyors összehasonlító teszt. Persze ezek még nem a végleges kiadások, de azért az látszik belőlük, hogy merrefelé tartanak, illetve egy béta verzióból azért már egész korrekt képet lehet kapni az adott rendszerről.
Megpróbáljuk párhuzamosan bemutatni a két rendszert, de mivel nincs mindenhol átfedés, ezért értelemszerűen lehetnek olyan részek is, ahol csak az egyik vagy csak a másik rendszerről fogunk értekezni.
Fontos még megjegyeznünk, hogy szó sincs arról, hogy pálcát törnénk egyik vagy másik operációs rendszer felett, inkább csak bemutató jellegű tesztről beszélhetünk, persze kikerülhetetlen, hogy kiérződjön belőle a véleményünk is. Hiszen mégis csak a Bodcom Kft. írásai, véleménye olvasható majd nagyrészt nem csak ebben a bejegyzésben, hanem az egész blogban.
Ettől függetlenül igyekszünk objektívek maradni, ha néhol nem sikerül, akkor ez talán bocsánatos bűn.
Kezdjük is, tehát Windows 8 vs. Ubuntu 12.04:

Mindkét rendszert ugyanarra a tesztgépre telepítettük, külön-külön, tiszta telepítéssel, majdnem teljesen egyforma környezetben használtuk.
Azért majdnem, mert a Windows egy 30 gigás Maxtor winchesterre került, míg az Ubuntu Linux egy még régebbi 10 gigás Seagate-re.
2,6 gigahertzes 1 magos Intel processzor, 1,4 Megabyte (a Linux szerint 1,3) ddr2 ram, és alaplapra integrált Intel videó vezérlő zötyögött ebben a nem fiatal asztali gépben.
Igaz, régi is, nem is erőgép, de a Microsoft büszkén állította, hogy régi gépeken is remekül fog működni a 8-as. Tesztnek éppen tökéletes a gép, hiszen az elvártak felett vagyunk így is.
A szükséges követelményeket teljesítettük, hiszen 1 gigás proci, 1 giga ram, és direct x 9-es videó vezérlő az alapfelszereltség a Microsoft szerint.
Nyilván, ha erősebb gépet választunk szebben muzsikáltak volna, de a teszt része volt a gyengébb hardver megfelelősége is.


Telepítés: A Windows 8 nagyon gyorsan települ nem volt 30 perc. Igaz meggyűlt a bajunk a telepítéssel, mert a telepítés többször leállt, és elölről kellett kezdeni. Tehát inkább úgy fogalmazunk, amikor végigfutott rendesen akkor kevesebb mint 30 perc alatt végzett.
A hibajelzés, ha volt, minden alkalommal más volt. Hol a winchesterre panaszkodott a telepítő, hol a net elérésre, de volt, hogy csak úgy egyszerűen kék halálozott újraindítás után.
Az Ubuntu lassabban települt, közel 45 perc alatt került használható állapotba. Igaz gyakorlatilag egy azonnal használható rendszerünk lett, hála a telepítéskor felkerült plusz programoknak.
Mozilla böngésző, Libre office, flash player, és még rengeteg alapprogram.
Ha ezeket a programokat a Windowsra is feltesszük, akkor biztosan túlszaladunk a 45 percen, feltételezve azt is, hogy akkor kezdjük letölteni a netről a legfrissebb verziókat.
Tehát a telepítés ugyan gyorsabb volt Windowson, viszont a Linux többet ad a közvetlen telepítés után.

Rendszerbetöltés:
Itt a Windows elvérzett, volt, hogy percekig csak töltögetett ki tudja mit, mert még vírusirtó sem került fel. A Linux másfél perc körüli ideje sem gyors, de ezt betudtuk a régi lassabb winchesternek.

Megjelenés:
A kinézeten semmit sem változtattunk a háttérképen kívül, tehát ikonok, ablaktémák a gyári, település szerinti állapotot mutatják. Mindkettő tetszetős, talán a Windows egy picit szebb, jobban kidolgozott részletgazdagabbnak tűnő kinézetet produkált.

Windows 8 asztal

Ubuntu 12.04 asztal


Használat:
Sajnos a Windows nem volt hajlandó felismerni az integrált hálózati csatolót, pedig állítólag a 7-es alapból kezeli. Próbáltuk másik driverrel meghajtani, de azokkal sem sikerült beüzemelni, így a Windowst net nélkül teszteltük. Nagy valószínűséggel nem lett volna baj vele különben.
A Linuxnál semmi gond nem volt a hálózattal, már telepítés közben letöltötte az internetről a magyar nyelvi csomagot, és használat közben sem volt gond vele. Wifi-s kapcsolatot egyik rendszerrel sem teszteltünk.
A programok telepítése mindkét rendszeren rendben működött, mindkét rendszer figyelmeztetett bennünket a lehetséges hibákra és veszélyekre a nem megfelelő telepítés esetén.
Itt is talán a Linux gyorsabban dolgozott, köszönhető ez a beépített szoftverközpontnak, amellyel nem kell keresgélnünk a neten, hanem itt minden megtalálható, mi szem-szájnak ingere.
A gép használata mindkét rendszer alatt megfelelően stabil volt, talán a Linux egy picit gyorsabban tette a dolgát. Betudható ez a Microsoft új találmányának a Metro felületnek. Ami szép szép (vannak akiknek nagyon nem tetszik), és működik is, de nagyon szokatlan volt a használata.
A Windows gombbal lehet váltani a hagyományos és a Metro felület között, illetve elérhető a Metro a régi startgomb helyétől még lejjebb a bal sarokba vonszolva az egeret.
A startgomb ugyanis az előzetes híreket megerősítve, ki lett véve a felületről.
Az éppen háttérben futó programok is elérhetőek úgy, hogy az egeret a bal felső sarokba húzzuk.
A jobb alsó sarokba pedig a beállítások oldalsáv ugrik elő a képernyő jobb széléről.
Nem mondjuk, hogy lehetetlen megszokni, és biztos gyorsulni is fog, de sokan jelezték, hogy szeretnék vissza a régi start menüt. Nyilván a táblagépes, és telefonos felhasználók kedvéért készült ez a felület, érintőképernyőn biztosan könnyebb a használata, az asztali gépesek pedig vagy megszokják, vagy a Microsoft enged majd választani a végleges rendszerben.
Az Ubuntu is készül már az érintőképernyős korszakra, és, hogy ki kitől lopta el ezeket a felület kinézeti ötleteket, nem tisztünk eldönteni, a lényeg az, hogy ebben nagy a hasonlóság a két rendszerben. Igaz itt nyoma sincs a Metro kockáknak, de mindkét fejlesztő csapat a hordozhatóság felé fejleszt, és ez meg is látszik a kinézeten.
Az Ubuntu dash-t elindítva egy nagyon kulturált „lebegő” ablakot ad, ahol válogathatunk a programjaink, mappáink, dokumentumaink közül.
Az Ubuntu az úgynevezett program indítósávját (launcher) a bal oldalra helyezte, ami beállítható, állandó látszatra, és úgy is, hogy csak akkor bújik elő, ha a képernyő bal szélhez visszük az egeret,
Ez is hasonló tehát minkét rendszeren.
Az Ubuntu felülete talán asztali gépen (is) könnyebben kézre áll.
Használat közben mindkét rendszer dobálta a hiba üzeneteit, ebből is látható volt, hogy messze még a végleges állapot.

Windows takarítás

Ubuntu Dash


Kikapcsolás újraindítás:
Az Ubuntu gyorsabban kikapcsol, de mindkét rendszer rendben újraindult, általában gond nélkül.
A Windows egy rendszertakarítás után amit a Ccleanerrel követtünk el, ugyan nem volt hajlandó többé elindulni, és ez nagyon meglepett bennünket, azért igyekeztünk arra fogni, hogy egy régebbi Ccleanert tettünk csak fel ( a net hiánya miatt), és biztos az rombolt valami nagyon fontosat.

Összegzés:
Mindkét rendszer béta. Mindkettő használható már mostani állapotában is, hozzátesszük azonnal, hogy éles, munkagépre csak saját felelősségre tegyük fel, és mi nem is javasoljuk, hogy bárki így cselekedjen. Az Ubuntu talán egy kicsit jobban teljesített minden szempontból, de náluk jóval rövidebb az idő a befejezésig is, hiszen április végén ki kell adják a végleges verziót, míg a Windows 8 (ha lehet hinni a pletykáknak) csak szeptember után érkezik. Tehát ott több idő van a javításra, de van is mit javítani. Ugyanakkor teljesen igaz az, hogy régebbi gépen is működni fog az új Windows, a bootolást leszámítva nem volt katasztrofálisan lassú használat közben.
Azért is érdemes megvárni a végleges változatokat, mert akkor lehet majd igazán korrekt véleményt mondani mindkét rendszerről.
Azonban ár érték arányban már most sem kérdés, hogy az Ubuntu a költséghatékonyabb, hiszen ingyen letölthető lesz, míg a Windows 8-ért nagy valószínűséggel hasonló összeget kell majd fizetnünk, mint a Windows 7-ért két és fél évvel ezelőtt.
Itt ráadásul egyáltalán nem igaz az, hogy ami ingyen van az biztosan rosszabb is.
Például munkavégzésre az Ubuntu egy remekül használható operációs rendszer, míg a játékok terén kényszerülhetünk kompromisszumokra, de ez majd talán egy későbbi bejegyzés témája lehet.

Rendszer adatok a Windows-on

Rendszer adatok az UbuntunNincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése